1. soort? wat voor soort zoek je? ben je een beginner? dan zou je voor de makkelijke moeten gaan zoals de axolotl, vuurbuiksalamander of spaanse ribbensalamander. deze dieren hebben niet zulke hoge eisen als een andere soort en kunnen wel een foutje permiteren (niet al te vaak natuurlijk). vaak zijn ze ook wel makkelijker te vinden dan de wat moeilijkere soorten. kijk in ieder geval even goed rond of de soort die je wilt verzorgen wel iets voor jou is.
2. informatie. nu heb je een soort uitgekozen. stel je gaat voor de axolotl. je bent nog niet klaar om het dier al in huis te halen, nu ga je informatie zoeken. dit vind je vaak op fora of websites van andere liefhebbers, ga anders even langs bij een kweker, dan kun je meteen kijken of het wel iets voor je is. laat je goed informeren, ook naar de nadelen. want als je eenmaal een huisdier hebt, kun je hem niet zomaar weer wegdoen. kijk naar wat het dier eet en of je dat wel 'durft' te voeren of wel aan kunt komen.
3. spullen. nu je ervan overtuigd ben dat je bijvoorbeeld axolotl wilt, en je informatie gezocht en aandachtig doorgelezen hebt, kun je de spullen gaan aanschaffen. daarme bedoel ik dat je de bak, steentjes, filter, licht enzovoort, ook de plantjes moeten niet ontbreken. ga alvast wat voer in huis halen als je weet dat het dier op korte termijn in huis komt. kies een mooie plek uit voor de bak.
4. inrichten. nu zijn we toegekomen aan het inrichten van de salamanderbak. was eerst de steentjes of het grind als het om een waterdeel gaat. anders wordt het water meteen troebel en vies. als het om een land gedeelte gaat, zorg dat er geen pesticiden in de aarde zitten. dan kun je plantjes en andere objecten gaan toevoegen. maak altijd een paar schuilplekken waar het dier zich kan terugtrekken als het daar de behoefte aan heeft. dan kan de filter erin. zet hem aan en laat de bak een paar dagen tot een weekje proefdraaien.
stap 5. je kunt nu het dier aanschaffen. waar je dit doet is ook belangrijk. neem liefst iemand mee die verstand heeft van salamanders zodat je niet bedrogen en teleurgesteld wordt. veel dierenwinkels hebben namelijk het ook op winst en niet op het welzijn van het dier. ze verkopen soorten onder de verkeerde namen en vaak is het wildvang en die zijn dikwijls ziek of hebben een infectie onder de leden. als je het in een keer goed wilt doen kun je beter naar een kweker of liefhebber gaan die nakweek heeft. deze zijn verzekerd dat ze niet ziek zijn en de kweker geeft je (99 van de 100 keer) de juiste informatie mee zodat je meteen de beste zorg voor je diertje hebt. neem het liefst een ervaren salamanderkenner mee die de gezonde van de zieke dieren kan onderscheiden.
|
Maak jouw eigen website met JouwWeb