Recept voor het kweken van fruitvliegen.
* 500 gram gemalen havermout. (goedkoop merk, als je geen keukenmachine hebt kun je het ook gemalen bij de hengelsportspeciaalzaak kopen).
* ongeveer 50 gram verse bakkersgist
* pot warme appelmoes
* houtwol (wc-rolletje kan ook)
* pot met vitrage om af te dekken
Meng gemalen havermout, warme appelmoes, bakkersgist en lauw water tot een luchtige massa (zo dik als yoghurt).
Dek het geheel af met een warme, natte doek en laat een nacht staan. Pas op, dit gaat rijzen, dus een grote pan, emmertje nemen.
De volgende dag in potten verdelen, houtwol erbij, een eetlepel vliegjes erbij en afdekken met vitrage en een elastiekje. De potten wegzetten bij 15 tot20 graden.
Na ongeveer 3 tot 4 weken barst het van de vliegen
Groot voordeel is dat deze kweek niet stinkt en een heel goede opbrengst heeft.
Net uitgekomen larven
De beste voeding voor net uitgekomen salamanderlarven zijn watervlooien die door een theezeefje worden gevoerd. Let er wel op dat gevangen watervlooien niet direct gevoerd mogen worden. Laat ze een dag in een emmertje staan om de ongewenste schadelijke hydra's (zoetwaterpoliepen) en cyclops te verwijderen. De hydra's plakken dan aan de rand van de emmer. Door het afgieten in een nieuw emmertje blijft ook het grootste gedeelte van de cyclops achter in de oude emmer. Laat dus in de oude emmer een laagje achter en gooi dit weg. In de winter is het moeilijker om aan watervlooien te komen, maar er bestaat ook een soort daphnia magna die juist in de winter is te vangen. Wat dieper in het water een 8 draaien en na een tijdje komen ze boven. Geef het zoeken niet te snel op. Watervlooien zijn er ook in de winter!! Een netje met zo klein mogelijke gaatjes is in elke dierenspeciaalzaak te koop. Zijn watervlooien niet voorradig dan kunnen artemia's gebruikt worden. Deze diertjes moet je zelf kweken. Er zijn heel wat recepten. Een aantal goed werkende staan bij de links. Nadeel is dat artemia's in zoet water sterven en dus snel vervuilen. Regelmatig verschonen is dus noodzakelijk. Een ander alternatief is tubifex. Door het tubifex uit te spoelen kun je met een theezeefje de kleinsten eruit halen en voeren. Leg wel een laagje zand op de bodem In de winter kun je ook proberen zo klein mogelijk cyclops te voeren, maar dat is link. De cyclops kan ook de larven aanvallen. Test je gevangen cyclops dus eerst uit op een paar larven.
Als de larven wat vorderen (na een week of 6) kun je ook rode muggenlarven aanbieden. Het aanbieden van niet levend voer heeft geen zin. Dit vervuilt alleen maar en je larven zullen sterven
Het is het beste salamanders in een grote vijver te zetten in plaats van een terrarium.
Salamanders eten maden, kleine vliegjes, sprinkhanen en krekels.
Maak jouw eigen website met JouwWeb